Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cyklokubík

To predsa vie každý cyklista!

To predsa vie každý cyklista!

Rozhodli ste sa jazdiť na bicykli ďalej ako len po rožky? Jupí, vitajte medzi cyklistami! Aby ste sa na bicykli cítili dobre a čoskoro sa zaradili medzi ostrieľaných cyklistov a cyklistky, prejdite si náš zoznam tipov a odporúčaní, ktoré uľahčia jazdu a orientáciu v návykoch obrovskej komunity cyklistov. A pretože opakovanie je matka múdrosti, poďme si to zopakovať všetci.

Pozdravte na ceste

Na bicykli nikdy nie je zlý čas na zdvorilosť. Pozdravenie protiidúcich alebo predchádzaných cyklistov je pekným zvykom, ktorý pomáha budovať priateľskú atmosféru v cyklistickej komunite. Nezľaknite sa, ak niekedy nedostanete odpoveď; možno len váš kolega cyklista zostal prekvapený neočakávaným gestom.

Držte sa vpravo

Áno, aj na cyklotrasách platí pravidlo pravej strany. Týmto jednoduchým zvykom sa vyhnete potenciálnym kolíziám a zabezpečíte plynulý priebeh jazdy pre všetkých.

Neblokujte cestu

Musíte zastaviť? Žiaden problém, ale urobte tak pri kraji cesty. Pamätajte, že nie ste na trati sami, a rešpektujte ostatných účastníkov cestnej premávky tým, že neblokujete ich cestu.

Ako správne položiť bicykel

Ak potrebujete položiť bicykel na zem, vždy to robte ľavým bokom dole. Chráňte tak prehadzovačku a ďalšie chúlostivé komponenty pred poškodením.

Prevody: Plánujte dopredu

Zaraďte správny prevod pred stúpaním alebo inou náročnou časťou trasy. Správne načasovanie a výber prevodu môže zásadne ovplyvniť vašu jazdu a zabrániť zbytočnému opotrebeniu súčiastok.

Majte vždy pri sebe náhradnú dušu

Nikdy neviete, kedy na vás čaká defekt. Mať pri sebe náhradnú dušu, montážne páky a základné náradie je základom pre bezstarostnú jazdu.

Údržba bicykla

Váš bicykel si zaslúži vašu starostlivosť. Pravidelná údržba nielenže predĺži životnosť vášho bicykla, ale zlepší aj vašu jazdu a ochráni vás pred potenciálnymi nehodami spôsobenými opotrebením alebo poškodením komponentov.

Ohľaduplnosť

Berte ohľad na ostatných cyklistov, chodcov aj vodičov. Rešpektujte prácu staviteľov trailov a jazdite tak, aby ste nezničili ich tvrdú prácu. Ukážkou dobrého správania na bicykli prispievate k pozitívnemu vnímaniu cyklistov v očiach verejnosti.

Pridajte sa k lokálnej komunite

Zapojenie do miestnej cyklistickej komunity môže vaše cyklistické zážitky obohatiť. Členstvo v organizáciách ako je SloMBA vám môže poskytnúť cenné informácie, priateľov a podporu vo vašich cyklistických dobrodružstvách.
Dodržiavaním týchto jednoduchých, ale dôležitých pravidiel si nielen zlepšíte vlastnú jazdu, ale tiež prispievate k bezpečnejšiemu a príjemnejšiemu prostrediu pre celú cyklistickú komunitu. Vezmite si tieto tipy k srdcu a užite si každú jazdu naplno!

Zapojte se do soutěže
v Kubíkově aplikaci
Stáhnout aplikaci