Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cyklokubík

Tipy ako a čím mazať reťaz vášho bicykla

Tipy ako a čím mazať reťaz vášho bicykla

Jeseň je tu a s ňou aj obdobie, keď sa o bicykel musíme starať trochu viac, než sme zvyknutí. Či sa nám to páči, alebo nie, z jazdy sa často budeme vracať špinaví od blata a bude potrebné umyť seba i bicykel.

Určite ste už počuli, že po umytí je potrebné mazať. Seba namažeme Indulonou, ale čím reťaz? Poďme sa na to pozrieť.

Že je dobré z času na čas namazať reťaz, je jasné asi všetkým. Pretože ale, bohužiaľ, aj medzi účastníkmi našich výjazdov občas vidíme a počujeme niekoho, komu reťaz vŕzga, akoby ste napli tenorového speváka na škripec, zopakujeme si prečo, čím a ako mazať reťaz.

Reťaz sa skladá z jednotlivých článkov a tieto články sa skladajú z jednotlivých častí. A tieto články a časti sa pohybujú a trú o seba. A trenie je beštia. Aby sa trenie znížilo, je nutné reťaz mazať vhodným mazivom. Potom sa tak neopotrebúva a hlavne je jej chod o poznanie plynulejší a tichší. Vďaka mazaniu je samozrejme chránená aj pred koróziou.

Čím mazať reťaz

Čo je teda myslené tým vhodným mazivom? Na trhu je celý rad špeciálnych prípravkov na mazanie reťaze, od tých úplne základných až po kozmické technológie s nano a keramickými zložkami.

Pre zjednodušenie môžeme rozdeliť mazivá do dvoch základných kategórií. Do sucha a do mokra. Presne ako názov napovedá, používajú sa buď do mokrých podmienok, keď voda a blato lietajú vzduchom, alebo naopak do suchých podmienok, keď vzduchom lieta tak maximálne prach.

Mazivo do suchých podmienok má tú výhodu, že tak nešpiní a reťaz je potom relatívne čistá. Vyrábajú sa aj rôzne mazivá na báze vosku, ktoré nečistoty nezachytávajú takmer vôbec. Nevýhoda maziva do suchých podmienok je, že sa o poznanie rýchlejšie „vyjazdí“ a vy preto musíte reťaz mazať častejšie.

Naopak „mokré“ mazivo je podobné klasickému oleju. Dobré maže, vydrží dlho, ale zase bude vaša reťaz po chvíli vyzerať ako baník po dvojitej šichte.

Nájsť to pravé pre vás môže chvíľu trvať, ale v zásade čokoľvek (už sme núdzovo mazali reťaz aj olivovým olejom) je lepšie než nič. Len, prosím, zabudnite na vazelínu a podobné nezmysly, ktoré na reťaz nepatria. Ja osobne napríklad používam mazivo od Muc-off a ak „servisujete“ bicykel v obývačke ako ja, mám pre vás dobrú správu. Celkom pekne vonia.

Ako mazať reťaz

Viac ako kdekoľvek inde pri mazaní reťaze platí staré dobré „menej je viac“. Nie je potrebné sa pokúšať reťaz utopiť v olejovom kúpeli. V ideálnom prípade by ste mali aplikovať mazivo na jednotlivé články reťaze. Občas ale proste nie je čas, tak to tam pošlem na rýchlo.

Neuvedený Jíra napríklad používa mazivo v spreji. Aplikácia je rýchla a podľa toho, aké má vždy kolesá a reťaze čisté, je to aj dobré riešenie. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je, aby ste si pri aplikácii nefúkli mazivo aj na zadný kotúč brzdy. Potom by vás čakalo pri prvom zjazde nemilé prekvapenie.

Takto by ste mali v ideálnom prípade aplikovať mazivo.

Po aplikácii nechajte mazivo chvíľu zaschnúť a potom reťaz očistite handričkou, aby ste odstránili prebytočné zvyšky maziva. To totiž odvádza svoju prácu „vnútri“ na jednotlivých článkoch. Čokoľvek, čo je na jeho povrchu, bude len chytať prach a nečistoty. A kombinácia maziva a špiny vytvorí smrtiacu brúsnu pastu, ktorá potom dáva zabrať nielen vašej reťazi, ale aj prevodníkom, kazetám a všetkému, s čím príde do kontaktu. Takže mať čistú reťaz je proste to, čo chcete.

Potom si už len užívajte čistý a tichý chod vášho bicykla (kým neprejdete prvým blatom a môžete začať znova, čo už, jeseň :-D).

A keď už budete reťaz mazať, občas ju zmerajte, či už ju nemáte vytiahnutú ako gumu z teplákov. Prečo je to dobré robiť si povieme zas niekedy nabudúce.


Zapojte se do soutěže
v Kubíkově aplikaci
Stáhnout aplikaci