Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cyklokubík

Kurz Základná údržba bicykla

Kurz Základná údržba bicykla

Tentoraz sme sa na kurze „Základná údržba bicykla“ pod vedením Jíry pozreli na to, ako sa správne starať o reťaz a vidlicu, ako správne snímať a nasadzovať predné aj zadné koleso, aby nedošlo k poškodeniu osí a ložísk, alebo napríklad na to, ako riešiť defekt bezdušových plášťov. Dobré vykonanie údržby zaistí vašu bezpečnosť, či už sa chystáte na cyklistické preteky alebo len keď idete do práce na bicykli.

Pravidelné čistenie

Začnite s pravidelným čistením bicykla. Nečistoty, prach a blato môžu spôsobiť koróziu a zbytočné opotrebenie jednotlivých častí. Použite mäkkú hubku, vodu a mierne čistiace prostriedky. Dôkladne opláchnite a nechajte uschnúť, než pristúpite k ďalšej údržbe.

Mazanie reťaze

Reťaz je kľúčovou súčasťou vášho bicykla a jej pravidelné mazanie predĺži životnosť reťaze, ako aj prevodov. Použite kvalitný cyklistický olej. Po aplikácii oleja reťaz prejdite niekoľkokrát, aby sa mazivo rovnomerne rozložilo, a potom utrite prebytočný olej čistou handričkou.

Kontrola a nastavenie bŕzd

Správne nastavené brzdy sú zásadné pre vašu bezpečnosť. Skontrolujte, či brzdové doštičky nie sú príliš opotrebované a či brzdové páky nie sú príliš voľné. Ak sú brzdy príliš uvoľnené, použite nástroje na ich utiahnutie a zabezpečenie optimálneho brzdného výkonu.

Kontrola pneumatík

Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách a uistite sa, že zodpovedá odporúčaniam výrobcu. Správny tlak zlepšuje jazdné vlastnosti bicykla, znižuje riziko defektu a zvyšuje životnosť pneumatík. Skontrolujte tiež pneumatiky, či na nich nie sú praskliny, rezy alebo cudzie predmety.

Kontrola a utiahnutie skrutiek

Bicykel sa skladá z mnohých skrutiek a matíc, ktoré môžu vplyvom vibrácií pri jazde povoliť. Pravidelne prechádzajte bicykel a všetky skrutky pevne utiahnite. Zvlášť dbajte na skrutky riadidiel, sedlovky a kolies.

Údržba odpruženia a ložísk

Ak má váš bicykel odpruženú vidlicu alebo zadné odpruženie, je potrebné aj tieto komponenty pravidelne kontrolovať a udržiavať. Toto môže vyžadovať špeciálne nástroje a znalosti, preto pre zložitejšiu údržbu neváhajte vyhľadať profesionálny servis.

Záver

Pravidelná údržba je kľúčom k dlhému a spokojnému vzťahu s vaším bicyklom. Nielenže predĺžite životnosť jeho komponentov, ale zaistíte aj bezpečnejšiu a pohodlnejšiu jazdu. Venujúc čas základnej údržbe sa vyhnete nákladným opravám a užijete si každú jazdu naplno.

Zapojte se do soutěže
v Kubíkově aplikaci
Stáhnout aplikaci